Groei & de mensheid

Gepubliceerd op 10 mei 2019 om 17:03

De wereldbevolking groeit. Het groeit sneller dan we ooit hadden gedacht. Waar er 200 jaar geleden 1 miljard mensen wonen, wonen er nu 7 keer zoveel. De meeste groei zie je terug in de laatste eeuwen, vooral in de 19de en 20ste eeuw. In de 21ste eeuw blijft de bevolking groeien. Maar hoe gaat die groei er uit zien?

Het onderstaande artikel, geschreven door Willem Schoonen en gepubliceerd op 31 oktoberr 2018, wordt de theorie/voorspelling van Rosling omschreven. Door duidelijke grafieken is het een overzichtelijk verhaal.

Er komen steeds meer mensen op de wereld en ze willen allemaal hiernaartoe. Dat is het heersende idee. Klopt dat wel?

De wereld telt vandaag 2 miljard kinderen van 15 jaar of jonger. Hoeveel zullen er zijn in het jaar 2100? 
A. 4 miljard
B. 3 miljard
C. 2 miljard 

Die vraag heeft de vermaarde Zweedse hoogleraar Hans Rosling ettelijke keren voorgelegd aan zijn publiek op lezingen en conferenties. En nooit kreeg hij het goede antwoord. Als iedereen blind zou gokken zou het goede antwoord toch zo’n 33 procent van de stemmen moeten krijgen. Gebeurde nooit. Vrijwel iedereen gaat ervan uit dat het aantal kinderen in de wereld zal groeien. Klopt niet: volgens prognoses van de Verenigde Naties zal het aantal kinderen stabiliseren. Het goede antwoord is C.

De wereldbevolking groeit en zal deze eeuw nog blijven groeien. De wereld telt op dit moment 7,7 miljard mensen. Aan het eind van de eeuw zullen dat er 11,2 miljard zijn, aldus de jongste voorspellingen van de VN. Maar dan is de groei eruit. Het mensental zal niet verder stijgen, maar stabiliseren of zelfs afnemen.

Bevolkingsgroei

We worden geplaagd door wat Rosling het instinct van de rechte lijn noemt; we zijn geneigd te denken dat de groei van de wereld­bevolking een feit is én zal blijven. We trekken in gedachten de lijn door, terwijl de werkelijkheid niet dezelfde blijft, maar verandert. In het demografische schema (zie de grafiek hieronder), ontleend aan Rosling, is te zien wat er gebeurt. Helemaal links staat de huidige wereldbevolking, voor het gemak gesteld op 7 miljard, verdeeld in leeftijdsgroepen. Onderin de kolom zie je die 2 miljard kinderen van 15 jaar of jonger. Daar zit de aanwas, en als je ontwikkeling in de tijd volgt, dan zie je de hogere leeftijdsgroepen in omvang groeien omdat de kinderen van vandaag volwassen worden.

Maar op een gegeven moment zit de kolom vol. Er komt bovenin nog een blokje 75+ bij omdat de levensverwachting stijgt, maar daar blijft het bij. En onderaan de kolom zijn er weer 2 miljard nieuwe kinderen, maar niet meer dan dat. De groei van de wereldbevolking stabiliseert.

Er zijn echter grote verschillen tussen de werelddelen. Europa is het eerste continent waar bevolkingsgroei zal omslaan in bevolkingskrimp; volgens de schattingen gebeurt dat in het komende decennium. Veel andere werelddelen zullen die trend volgen, zodat aan het eind van de eeuw Afrika het enige continent is waar de bevolking nog substantieel groeit. In deze grafiek is die ontwikkeling te zien. 

Hoewel ik het schokkend vind dat de bevolking zo snel groeit met zulke grote aantallen. Ben ik verrast door de voorspelling van Rosling. Die dus voorspeld dat aan het einde van de eeuw de bevolkingsgroei zal stabiliseren of zelfs zal afnemen. Interessant vind ik hoe de aantallen verdeeld zijn. Ik vind het boeiend om meer van dit onderwerp af te weten en om te weten wat de gevolgen zijn van zo'n grote wereld bevolking Hoeveel schade wij aanrichten met de gehele bevolking is onwerkelijk. Moeilijk is om daar met zo'n grote groep een lijn in te trekken, meningen verschillen.

De grafieken in het artikelen geven een duidelijk en overzichtelijk beeld van de realiteit. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb