Het onderstaande artikel heb ik gekozen omdat ik het mooi aan vind sluiten op mijn vorige artikel, over of geld gelukkig maakt. Dit artikel gaat over het steeds meer kopen van luxe artikelen. Wat voor waarde hechten we aan die luxeartikelen en waarom kopen we er steeds meer?
Het artikel is gepubliceerd op 15 mei 2018 op AD, geschreven door David Bremmer.
We geven steeds meer geld uit aan luxeartikelen
Nederlanders laten het geld dankzij de sterk draaiende economie weer volop rollen. Met name aan auto's, elektrische apparaten, woninginrichting, kleding en horeca geven we meer geld uit, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Het was jarenlang dé grote makke van de economie. Nederlanders waren tot lang na de crisis zo pessimistisch dat ze de hand op de knip hielden en geen grote uitgaven durfden te doen. Dat sentiment is nu totaal gekeerd.
In de eerste drie maanden van dit jaar gaven huishoudens 3 procent meer uit dan in het eerste kwartaal van 2017, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek. Dat is de grootste groei in zeventien jaar. In totaal geven we al zestien kwartalen meer uit dan een jaar eerder.
Het geld gaat vooral naar auto's, elektrische apparaten, kleding en de inrichting van woningen. Meer geld gaven we eveneens uit aan restaurants, cafébezoek en diensten. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.
Meer banen
Het CBS verklaart de forse groei doordat steeds meer Nederlanders aan het werk zijn en de woningmarkt nog altijd in de lift zit.
Eerder maakte het Centraal Bureau voor Statistiek al bekend dat het aantal banen in het eerste kwartaal met 76.000 gestegen is en dat voor het eerst weer meer vaste contracten zijn uitgedeeld aan werknemers dan dat er een flexibele arbeidsrelatie werd aangegaan.
Al met al groeide de Nederlandse economie het eerste kwartaal met een half procent. Ten opzichte van een jaar eerder is de economie 2,8 procent gegroeid. Of te wel: samen verdienen we dus bijna 3 procent meer dan de eerste maanden van 2017.
Export
Behalve dat consumenten meer hun portemonnee trekken, investeren bedrijven ook meer in machines, huisvesting en vervoermiddelen. Van de export moest Nederland het dit keer minder hebben. Opmerkelijk is wel dat de import voor het eerst in ruim twee jaar harder aantrok dan de export.
De uitvoer van goederen en diensten dikte op jaarbasis met bijna 4 procent aan. Een kwartaal eerder groeide de export nog bijna twee keer zo sterk. De import ging met bijna 5 procent vooruit.
website link: https://www.ad.nl/economie/we-geven-steeds-meer-geld-uit-aan-luxeartikelen~a2e0a8269/
Wij als Nederlanders gaan dus steeds meer verdienen en geven dan ook steeds meer uit. Terug kijkend naar het vorige artikel, bewijst dit artikel dat hoe meer we verdienen hoe meer we uit gaan geven aan luxe producten en artikelen. We gaan deze artikelen zien als het hebben van geluk. Hierbij kijken we naar andere om ons heen, we laten ons steeds meer beïnvloeden over wat nu precies gelukkig maakt. Veel geld betekend dat je kan uiteten kan gaan, vakantie kan vieren en dure merken kunt kopen. Wanneer je net als je vrienden ook de nieuwste Eastpack tas heb hoor je er helemaal bij. We laten ons door onze omgeving, nieuwe trends beïnvloeden gezien op welke producten we aanschaffen. Maar wie bepaald wat luxeproducten zijn? Iedereen ziet artikelen op een andere manier. Voor de ene is een koffiezet apparaat een luxe product en voor de andere de nieuwste telefoon. Wij als menen bepalen zelf wanneer je gelukkig bent en welk product je ziet als een luxeproduct.
Reactie plaatsen
Reacties