Bij consumentisme gaat het over het kopen van goederen door de consument, en dan vooral het kopen van goederen die eigenlijk niet noodzakelijk zijn. Wij als consumenten kopen steeds meer waarvan we denken dat we het nodig hebben. Maar welk impact heeft dit?
Het artikel dat ik heb uitgekozen heeft te maken met ons koopgedrag, maar ook waardoor dit beïnvloed wordt en hoe het anders en beter zou kunnen. Het onderstaande artikel is gepubliceerd op 7 februari 2018 door Stadium Generale.
Kritiek op de consumptiemaatschappij is van alle tijden
Het probleem consumentisme is dus een probleem dat groot is geworden vanaf de 20e eeuw. Dit kwam doordat er steeds meer transport mogelijkheden kwamen, er contact is met de gehele wereld en men steeds meer geld is gaan verdienen. Waar het precies vandaan komt is niet van belang.
Momenteel kan je als consument bijna niet meer om het fenomeen consumentisme heen. Je wordt in de winkels voortdurend geconfronteerd met nieuwe producten, alle producten worden zo geproduceerd dat ze na enkele tijd vervangen moeten worden. Zo gaan mobiele telefoons tegenwoordig niet langer dan twee jaar mee en wordt kleding van steeds slechtere materialen gemaakt. Bedrijven en consumenten blijven op elkaar inspelen. Bedrijven willen meer en meer verkopen en consumenten willen steeds het nieuwste van het nieuwste kopen. Het begrip tijdloos komt minder vaak voor.
Mede door dat we met de hele wereld in contact kunnen staan en sociale media overal is, word het probleem consumentisme steeds bekender en lezen we er van alles over. Ook bedrijven pakken dit op en beginnen met ''fairtrade'' collecties, om de duurzaamheid te verbeteren.
Bij mij zelf zie ik ook dat mijn koopgedrag beïnvloed kan worden door trends, reclames, vernieuwingen, bedrijven en mensen om mij heen. Vooral op het gebied van kleding, ''fast fashion'' speelt goed in op consumenten en is vaak erg betaalbaar, dit maakt het alleen maar aantrekkelijker.
Reactie plaatsen
Reacties