Globalisering is het wereldwijd worden. Ook in de kunst zie je dit terug komen. Dit kan doormiddel van de verschillende culturen, landen en af komsten die in een kunstwerk samenkomen en een geheel vormen.
In dit artikel laat is een kunstwerk zien van Yinka Shonibare (1962), een Britse kunstenaar, van Nigiriaanse afkomst. Hij staat bekend om zijn onderzoek naar ideeën als authenticiteit, identiteit, kolonialisme, globalisering en machtsverhoudingen. Zijn kunstwerken zijn vaak gebaseerd op de Westerse (kunst)geschiedenis.
Zijn kunstwerk ''The Pursuit'' laat een mannelijk en een vrouwelijk figuur in een tuin zien. Het mannelijke figuur lijkt de liefde te verklaren aan het vrouwelijke figuur, zij lijkt echter te vluchten. Het scenario is gebaseerd op een eerder gemaakt schilderij, die de zelfde titel heeft. Het schilderij is van de Franse kunstenaar Jean-Honoré Fragonard (1732-1806). Shonibare heeft de figuren gekleed in Victoriaanse kleding, gemaakt van Afrikaans ogende stoffen uit Nederland van het merk Vlisco, deze stoffen zijn gemaakt doormiddel van de batiktechniek (een wax techniek) uit Indonesië. Hierin komen al veel verschillende landen en tijdperken bij elkaar, dit is wat globalisering is.
Bron: www.museumhelmond.nl/

Jean-Honoré Fragonard - The Pursuit - 1771 Yinka Shonibare - the Pursuit - 2007

Yinka Shonibare in een interview:
''Mijn werk is het meest anti-nationalistische dat je kunt bedenken. Nou een voorbeeld, dingen die 'Afrika' representeren zijn dus Nederlandse stoffen en komen uit een ingewikkelde koloniale geschiedenis. Het toont dat de wereld niet zo geïsoleerd en afgesloten is als we - in toenemende mate - zouden denken. Er zijn bewegingen die je niet tegenhoudt, over grenzen heen. En als kunstenaar kan ik alles gebruiken wat ik wil: Franse schilderkunst, antieke beelden, Nederlandse stoffen.''
Bron: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/-kunst-verandert-helemaal-niets-~b31a7c47/
Een andere uitspraak van Yinka Shonibare is: ''Niets is wat het lijkt''. Kan verwijzen naar de stoffen van Vlisco. Die Afrikaans lijken te zijn maar toch echt puur Hollands zijn.
Ik vind zijn kijk op kunst heel leerzaam. Het bewust gebruiken van verschillende culturen geeft een goed beeld van de globalisering. Yinka Shonibare is een goed voorbeeld van kunstenaars die werken met globalisering. Erg interessant om een onderzoekje te doen naar zijn werk.
Reactie plaatsen
Reacties